Macedonia – tradycyjne potrawy

O kuchni tak podobnej do polskiej, a jednak innej.

Macedonia – tradycyjne potrawy

Największą z przyziemnych przyjemności jest jedzenie, a co za tym idzie próbowanie nowych, niezwykłych kuchni regionalnych jest prawdziwie anielskim doznaniem. Czym bardziej niezwykłe danie, tym mocniejszą sprawia mi to przyjemność – choć przyznam, że nie zawsze są to smaczne rzeczy. Do najdziwniejszych przekąsek jakich miałem przyjemność spróbować należy balut w Wietnamie (jajko na twardo z kaczym 21 dniowym zarodkiem), smażona szarańcza w Bangkoku i wilgotny hamburger przygotowywany na parze w Stambule. Wiem jednak, że nie każdy lubi eksperymentować, a jeśli do tego dochodzi fakt zainwestowania oszczędności i kupna czegoś co może nie smakować, decydujemy się zamówić jednak klasycznego kotleta z frytkami. To taki nasz pewniak. Poniżej zamieszczam listę kilku tradycyjnych potraw (z krótkimi opisami), które miałem okazję zjeść, aby każdy mógł spróbować czegoś co na pewno mu zasmakuje.

 

Artykuł ten jest uzupełnieniem całej serii postów o Macedonii. Postarałem się zebrać w nim wszystko co na temat tej regionalnej kuchni warto wiedzieć jednak dodam, że w wcześniejszych materiałach też znajdziesz małe co nieco.

 

Burek - Börek

Nie przez przypadek znalazł się na pierwszym miejscu. Przywędrował on bowiem na Bałkany już za panowania imperium Osmańskiego i ostał się po dzień dzisiejszy. Osobiście uwielbiam ten wypiek. Przypomina on przekładany tort z ciasta francuskiego, nasączonym tłuszczem, wypiekany w formie tortowej w piecu. Może być z dodatkiem tradycyjnego białego sera, mięsa mielonego  lub też szpinaku. Najrzadziej spotykaną odmianą, najlepszą z najlepszych jest tak zwany Burek Pizza z żółtym serem, mięsem i sosem pomidorowym. W tej szczęści świata jada się tę potrawę zwykle na śniadanie wraz z tureckim kefirem, bo przecież po takiej solidnej dawce kalorii dzień musi być dobry. Równie często zajada się nim podczas obiadu, bo na główny posiłek dnia taki ociekający tłuszczem kawał ciasta z mięsem lub serem nadaje się znakomicie. Skłamałbym gdybym nie wspomniał, że czasem zajadałem się nim tak jak inni przy kolacji, zresztą na drugie śniadanie też czy podczas powrotu z klubu nocnego. Na Bałkanach wiele piekarni nawet tych małych, rodzinnych jest otwartych 24h na dobę, dzięki czemu świeży burek o każdej porze dnia smakuje najlepiej.

 

foto. http://pekara-brankovic.com/

 

Na szczęście wszędzie tam gdzie są tureccy czy też bałkańscy emigranci można nabyć Burka. Niestety zwykle ma on inną postać, jest pozwijany i kształtem przypomina naszą drożdżówkę. W wcześniejszych postach podałem wskazówki gdzie można go kupić także w Polsce.

 

Na koniec dodam tylko, że europejska odmiana burka przypomina trochę frytki odsączone przez serwetki z oleju.  Prawdziwy burek jest tak tłusty, że Europejczycy wola jego wersję light, którą spokojnie można umieścić na półce przy pączkach i sznice z smalcem.

 

Shopska Salata

Mogę to powiedzieć bez obaw, że ta sałatka odmieniła moje życie. Przed wyjazdem do Macedonia, jak każdy młody mężczyzna wyznawałem zasadę, że warzywa to może jeść królik, a posiłek bez mięsa to może być co najwyżej deser. Jednak ta minimalistyczna sałatka będąca najczęściej zjadaną potrawą w tym kraju podbiła moje serce.

 

http://stirrific.com/wp-content/uploads/2014/12/aroma-cafe-salad.jpg

 

Co się w niej znajduje? Rewelacyjne pomidory ze skórkami, soczysty zielony ogórek także w skórce, potarty na paseczki biały regionalny ser – bez skórki. jJeśli ktoś lubi to posiekana cebulka też nie zaszkodzi. Do smaku można polać oliwą i przyprawić pieprzem, oregano, bazylią ale nie solą - bo ser już jest słony i maksymalnie jedną oliwkę (bo jak dodasz więcej to masz sałatkę grecką).  Przygotowanie porcji dla jednej osoby zajmuje mniej niż 2 minuty. Sera takiego jak tam, który jest twardszą odmiana sera feta w Polsce nie znajdziemy, choć Serek typu Bałkańskiego z Lidla nie wiele od niego w smaku odstaje. Sałatkę polecam o każdej porze dnia i nocy jako samodzielny posiłek lub dodatek do mięs lub makaronów.

 

 

Ćevapi – potocznie zwany kebabem

Rewelacyjne kawałki mięsa mielonego (cielęcina, wieprzowina lub wołowina) przygotowywane w formie niezbyt dużych podłużnych klopsów na grillu. Podawane zazwyczaj w porcjach po 5 szt. z surową cebulką i koniecznie posypane „Bałkańską Posypką” – o czym jeszcze późnej. W Turcji potrawa ta, nazywana po prostu narodowym kebabem i przygotowywana jest tylko w restauracjach z dobrej jakości mięsa. Natomiast w samej Macedonii, można ją dostać wszędzie i jest traktowana jak zwykłe smaczne danie, powiedziałbym, że nawet jedno z tańszych po za centrami miast.

 

Nie wygląda ale smakuje. Sposób podania też nie jest wymyślny bo to jedna z najpowszechniejszych potraw w tym kraju. Obowiązkowo z świeżą cebulką. Czasem podawany w wersji "to go" w bułce. foto. foodyclub.rs

 

Pastrmajlija

Ciężko opisać tę potrawę, bo jest to niby zwyczajne ciasto do pizzy rozciągnięte na kształt łódki z ubogimi dodatkami (zwykle tylko kawałki mięsa i odrobina sosu pomidorowego) zapiekane w piecu jak pizza. No dobrze… wcale nie było ją ciężko opisać. W mieście Stip uważają, że to tam ja "wynaleziono" w innych krajach uważają trochę inaczej. Co ciekawe nawet w Gliwicach można ją kupić.

 

Znalezione obrazy dla zapytania Pastrmajlija

foto srekja.mk

 

Moim zdaniem dawno temu komuś po prostu się pizza nie udała. I ten ktoś zauważył, że w takiej podłużnej formie łatwiej ją jeść (bo nie trzeba dzielić na kawałki), łatwiej transportować i w piecu wygodniej się ją rozmieszcza. Więc została

 

Sirene – biały ser

Jest to ser tak uwielbiany przez Macedończyków, że używają go do każdej potrawy, gdzie się tylko da. Wypieki bez białego sera to na pewno wersja dla turystów, sałatka bez tego sera to jakaś zagraniczna fanaberia i tak dalej. Jest to biały ser wytwarzany z mleka koziego, owczego, rzadziej krowiego lub jako mieszanka tych składników, zawierający od 44 do 48% tłuszczu. Przez wielu mylony jest z serem feta, choć każdy kto go raz spróbuje, od razu zauważy, że jest twardszy i bardziej suchy. Zaskoczyło mnie stwierdzenie, że tylko w  Macedonii mają biały ser i to oni go wymyślili – pozwoliłem sobie nie polemizować z tą opinią.

 

Bałkańska posypka

Niezwykła kompozycja suszonej czerwonej i zielonej papryki wraz z gorczycą, bazylią i solą. Tyle wiem, a co jeszcze wchodzi w jej skład pozostaje tajemnicą. Na pierwszy rzut oka przypomina zwykłą przyprawę chili lecz nie jest pikantna tylko słodka i aromatyczna. Można ją znaleźć na każdym stoliku w każdym punkcie gastronomicznym. Doprawia się nią wszelkie mięsa, frytki i każde danie przygotowywane w piecu.

 

Musaka – zapiekanka ziemniaczana z cebulą, jajkami …

 

foto. kuchnialidla.pl - TAK, już nawet w Lidlu ją można kupić.

 

Tavce Gravce – fasolka po bretońsku zapiekana w piecu lub na grillu.

 

foto. http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

 

Sarma – gołąbki (tak.. nasze domowe gołąbki zawijane w kapuście).

 

Znamy to. Prawda? foto. www.serbiaincoming.com

 

Pierwszy post z tej serii, który warto przeczytać nim przejdziesz do poszczególnych przygód znajduje się poniżej.

Wprowadzenie znajdziesz TUTAJ.

Komentarze

Podobało się?